Väznice zverejňujú dlžníkov, pre ktorých pracovali väzni

11.06.2012 Bratislava

Bratislava 11. júna (TASR) - Väznice pritlačili na svojich dlžníkov. Na internetovej stránke Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) zverejňujú svoje pohľadávky voči firmám a podnikateľom. Najčastejšie dlhujú peniaze za prácu väzňov. Pohľadávky sa pohybujú od desiatok eur až po tisícky.

"Zverejňovanie pohľadávok ústavov ZVJS a Generálneho riaditeľstva zboru bolo spustené od septembra 2011 na základe metodického usmernenia ministerstva spravodlivosti k návrhu opatrení na zvýšenie efektívnosti správy pohľadávok štátu," povedal pre TASR Peter Bubla z Tlačového a komunikačného referátu Ministerstva spravodlivosti SR. Výška pohľadávok je podľa neho pravidelne aktualizovaná, najstaršie sú podľa údajov z internetovej stránky z roku 1996.

Ministerstvo zatiaľ nemá vyhodnotené, či zverejňovanie pohľadávok prinúti dlžníka zaplatiť svoj dlh. "Vzhľadom na to, že uvedené opatrenie je v praxi necelý rok, nedá sa celkom presne vyhodnotiť dosah tohto opatrenia na efektivitu vymáhania pohľadávok," povedal Bubla.

Vlani pracovalo podľa údajov ZVJS vyše 4100 z približne 6700 väzňov, ktorí mohli pracovať. Mesačne si v priemere zarobili 77 alebo 145 eur, záležalo na tom, či pracovali vo vedľajšom hospodárstve alebo vo vnútornej prevádzke. Problémy pri zamestnávaní odsúdených spôsobuje vývoj na slovenskom trhu práce, nízka kvalifikácia alebo zlé pracovné návyky odsúdených.
 

Vyberte región